Z karaimskiej prasy - Pilecki, Adam (Awazymyz. Pismo historyczno-społeczno-kulturalne Karaimów, 1999)
W lutowym numerze (45) moskiewskiego czasopisma "Karaimskije Viesti" ukazał się ciekawy artykuł T. Bogosławskiej pt. "Karaimi i Odessa" opisujący otwartą 29.09.1998 wystawę w odeskim muzeum. Natomiast w "Karaimskim kalejdoskopie" opisano chazarskie monety z wieków VII-X, którymi posługiwali się nasi przodkowie. W marcowym numerze (46) opisano Konferencję krymskich Karaimów, która miała miejsce 30.01.1999 w Eupatorii. Głównym tematem konferencji było - zachowanie i odrodzenie narodowych świątyń w Dżuft-Kale i Eupatorii. Natomiast w dziale karaimskiej kuchni podano dwa przepisy na ganawy i krupnik.