Lejpuny i karaimski dworzanin Sapiehów: Rzecz o meandrach i pułapkach historii - Pawelec, Mariusz (Awazymyz. Pismo historyczno-społeczno-kulturalne Karaimów, 2018)
Każda, nawet najdrobniejsza, wzmianka w dokumentach źródłowych dotycząca tematyki karaimskiej w dawnej Rzeczypospolitej ekscytuje i pobudza wyobraźnię. Nic dziwnego, wszak informacje takie są stosunkowo rzadkie. Zasługują one na szczególną uwagę, tym bardziej gdy przekazują je nie popularne w formie wydawnictwa, ale publikacje uznanych w świecie naukowym autorów.