Niezapomniane spotkania - Pawelec, Mariusz (Awazymyz. Pismo historyczno-społeczno-kulturalne Karaimów, 2012)
Barwna postać Seraji Szapszała utrwalona została we wspomnieniach osób, które miały okazję się z nim zetknąć