Samochodem z Wilna do Florencji – lato 1933 r. - Łopatto, Zofia; Łopatto, Maria Emilia; Łopatto, Emanuel (Awazymyz. Pismo historyczno-społeczno-kulturalne Karaimów, 2008)
List Zofii Łopatto do siostry Zinaidy opisujący podróż z Wilna do Florencji (około 2100 km) odbytą Fiatem 522 koloru granatowego prowadzonym przez Michała Łopatto, brata Zofii i Zinaidy.